Waarom is een proefles belangrijk?

rijles utrecht

rijles utrechtVoordat je aan een rijopleiding begint is het onmogelijk om in te schatten hoeveel rijlessen je nodig hebt om je rijbewijs te halen. Iedere beginnende autorijder start aan de eerste rijles op een ander niveau.

Sommige mensen hebben 40 tot 50 rijlessen nodig terwijl anderen misschien aan 20 rijlessen al genoeg hebben. Om dit te kunnen beoordelen is het nemen van een proefles belangrijk. Tijdens deze eerste les zal de rijinstructeur beoordelen op welk niveau je begint met autorijden. De instructeur zal onder andere bekijken of de leerling met zelfvertrouwen de auto kan besturen en makkelijk instructies opvolgt die hem of haar gegeven worden. Je kunt bijvoorbeeld in Utrecht lessen volgen.

De eerste autorijles met instructeur

Een proefles is eigenlijk niks meer of minder dan de eerste autorijles met een instructeur. Bij sommige rijscholen heb je de mogelijkheid om een gratis proefles te nemen. Het belang van proeflessen is zowel voor de leerlingen als de instructeurs. De rijinstructeur zal tijdens de proefles het niveau van de leerling in kunnen schatten en hem of haar een advies kunnen geven hoeveel rijlessen nodig zijn om klaar te zijn voor het praktijkexamen. Voor de leerling heeft de proefles echter ook nut. Zij kunnen namelijk tijdens de eerste lesuren ervaren hoe het is om les te krijgen van de instructeur. Wanneer de manier van lesgeven bevalt dan is het duidelijk dat men zich verder kan inschrijven bij de rijschool.

Bepalen hoeveel rijlessen je nodig hebt

Tijdens een proefles kan je als leerling bepalen of de manier van lesgeven bij een rijschool als prettig kan worden ervaren. Het voornaamste doel van de eerste les is echter bepalen hoeveel rijlessen je nodig gaat hebben. Het is belangrijk om de instructeur voldoende tijd te geven om deze beoordeling te kunnen maken. We adviseren iedereen dan ook om een proefles van twee uur te nemen. Dit moet voldoende tijd zijn om het niveau van de leerling te beoordelen. Nadat de twee uren zijn afgelopen zal de instructeur samen met de beginnende chauffeur nog even in de lesauto blijven zitten om het verloop van de proefles te bespreken. Er zal een advies worden gegeven over het aantal rijlessen dat ingepland moet worden.